Kończy się powoli marzec, jest to więc najlepszy czas by znowu podsumować miniony miesiąc działań skierowanych do dzieci i młodzieży w ramach projektu „Moja świetlica – mój świat”. A jest o czym opowiadać!

Przede wszystkim jest nas bardzo wielu! W chwili obecnej na świetlicę zapisanych jest 16 dzieci! Niezmiernie nas to cieszy. Czekamy już z utęsknieniem pełnej wiosny, by móc wspólnie wychodzić na zajęcia podwórkowe i zaszaleć sportowo. Jednak póki co, aranżujemy nasz czas w budynku. Cały czas trwają warsztaty specjalistyczne z LEGO, dodatkowo w tym miesiącu dzieci miały zajęcia muzyczne. Prowadzimy zajęcia grupowe i indywidualną pomoc w nauce. Przeprowadziliśmy kilka ciekawych zajęć tematycznych w tym jedne, w czasie których powstawały prace plastyczne na konkurs „Wymarzony ogród”. Zaczęliśmy także przygotowania do obchodów Dnia Matki.

Dzięki uprzejmości stypendystom z projektu „TOP Stypendysta” Fundacji Rozwoju Świętochłowic, już dwójka młodych ludzi wspiera naszych podopiecznych korepetycjami.

Nie sposób nie wspomnieć o wycieczkach, które na stałe wpisały się w nasz tygodniowy harmonogram. Każdy piątek to dzień wyjścia w ciekawe miejsce. Za nami wycieczka na zajęcia „MAJSTERKOWO” w Castorama Bytom, zwiedzanie Opery Śląskiej wraz z grupą Młodzi Gniewni z Biskupic (naszym partnerem projektowym), wizyta w Komendzie Straży Pożarnej w Świętochłowicach oraz Planetarium Śląskim.

Żeby jeszcze lepiej wyobrazić sobie jak działamy i ile u nas aktywnego spędzania czasu – zapraszamy do oglądania zdjęć zarówno poniżej, jak i na naszym profilu Facebook i w albumie „Moja świetlica – mój świat”.