Od września 2014 roku nasza organizacja zaczęła realizację projektu "Czarny teatr". Jest to inicjatywa skierowana do dzieci i młodzieży z trudnych rodzin. Finansowana jest z programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z funduszy Europejskiego Obszaru Gospodarczego. W ramach projektu "Czarny teatr" powstała grupa o nazwie ŚLONSQE BAJTLE, czyli grupa teatralna bazująca na technice Czarnego Teatru. Jest to forma, która ma wymiar terapeutyczny gdyż pozwala uczestnikom mającym trudność z pokazywaniem się na scenie zachować pewną anonimowość. Aktorzy ubrani są na czarno dzięki czemu są niewidoczni dla widza. Czarny Teatr pozwala jednocześnie na puszczenie wodzy fantazji i przenoszenia się w świat marzeń. Projekt, który realizowany jest przez 1,5 roku, gromadzi 20-osobową grupę.  Wspólnym celem nadrzędnym projektu jest przeciwdziałanie mowie nienawiści. Jest to ważny aspekt działań grupy, która zarówno sama  nawiązuje w spektaklach do tego zagadnienia, jak i dzięki zajęciom porusza te kwestie, pochylając się nad tym jak doświadcza tego zjawiska i jak może jemu przeciwdziałać. W ramach spotkań dzieci poznają nie tylko podstawy sztuki teatralnej oraz animacji, zapoznają się z samą formą Czarnego Teatru, ale również uczą się wykonywać scenografię, rekwizyty, zaproszenia, dobierać muzykę do spektaklu czy też pisać scenariusze. Dodatkowo przewidziane zostały zajęcia z fotografii oraz podstaw gospodarności finansami. Nie brakuje także zajęć z zakresu autorefleksji, budowania grupy, własnej osobowości czy nawiązywania relacji. Grupa ma także możliwość uczestniczenia w wyjazdach zimowym i letnim. W czasie trwania projektu przedstawiane są przed publicznością 3 autorskie spektakle. Zapraszamy do obejrzenia relacji Świętochłowickiej Telewizji Miejskiej z pierwszego z nich.
Projekt zakończył się w grudniu 2015 roku.