Ten projekt przeznaczony jest dla mieszkańców Świętochłowic, Rudy Śląskiej i Mikołowa

Od maja 2018 roku startujemy z kolejnym projektem skierowanym do grupy 60+.  Przedsięwzięcie ma na celu zgromadzenie mieszkańców pochodzących z 3 miast i zawiązanie prężnie działającej grupy, która będzie nie tylko rozwijała własne kompetencje i zdolności, wdroży bądź wzmocni działania wolontariackie, ale także stanie się rzecznikiem środowiska osób starszych. Cały projekt obejmuje działania prowadone przez Fundację w dwóch lokalizacjach - placówce w Świętochłowicach oraz filii w Borowej Wsi (Mikołów), gdzie uczestnicy będą mieli okazję doszkalać się z wybranych przez siebie warsztatów artystycznych. Nie zabraknie również szkoleń i ciekawych inicjatyw prospołecznych.

Dotychczasowe doświadczenie płynące z projektu "Seniorzy seniorom" pokazuje, że praca z osobami 60+ przynosi niepowtarzalne efekty!  Ponadto projekt jest świetną okazją, by ciekawie, twórczo i w przyjemej atmosferze spędzać czas.

Cel projektu:

1. Udział w różnorodnych zajęciach w pracowni Fundacji Rodzin Polskich m.in. zajęciach ceramicznych, szkła artystycznego, fotograficznych, krawieckich oraz teatralnych.
  2. Wzrost teoretycznej i praktycznej wiedzy z zakresu technik twórczych oraz organizacji i realizacji działań wolontarystycznych
  3. Promocja tematyki ważnej dla osób 60+ i wolontariatu
  4. Realizacja hasła projektu „Seniorzy dla seniorów” poprzez wybór inicjatywy społecznej mającej na celu pomoc innym seniorom.
  5. Realizacja podjętej przez seniorów inicjatywy.

Korzyści płynące z udziału w projekcie:

• Kawa w dobrym towarzystwie
  • Możliwość poznania nowych ludzi i miejsc
  • Otwartość na nowości
  • Wzrost pewności siebie
  • Umiejętność podejmowania decyzji
  • Umiejętność pracy w grupie
  • Nawiązanie relacji i przyjaźni z innymi seniorami
  • Radość płynąca z pomocy innym

Jesteś seniorem? Weź udział w projekcie!

Masz seniora w pobliżu? Namów go do udziału!

POBIERZ PLAKAT W PDF I WYDRUKUJ

Kontakt: