Pracownia ceramiki

Zajęcia w pracowni ceramicznej mają na celu przybliżenie uczestnikom technik i sposobów pracy w glinie jak również zapoznanie z kultura i sztuka ludowa oraz historia nie tylko ceramiki ale wielu innych technik rękodzielniczych. Pozwalają docenić pracę ludzkich rąk i wyrobić w sobie szacunek do niej, rozwinąć się manualnie i twórczo.
W trakcie zajęć uczestnicy poznają technikę lepienia z wałeczków, plastrów, pracę przy pomocy form gipsowych, odlewanie w formach oraz łączenie tych technik. Powstające przedmioty są w większości wytworami ich wyobraźni i inwencji która od strony technicznej wspierana jest wiedzą instruktora ceramiki. Warsztaty przebiegają w atmosferze przyjaźni i współpracy, każdy pomysł jest mile widziany, każdy też może wyrazić swoje zdanie i opinie. Ceramika daje satysfakcje i poczucie stworzenia czegoś z niczego, uczy cierpliwości. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanego instruktora rękodzieła artystycznego.

REGULAMIN PRACOWNI

Pracownia rękodzieła

Zajęcia nie wymagają od osób początkujących specjalnych umiejętności. Przy odrobinie cierpliwości, umiejętności i ogólnego poczucia estetyki, szybko uzyskuje się ciekawe efekty. Uczestnicy zajęć tworzą rzeczy, które upiększają ich otoczenie, lub mogą stać się oryginalnym prezentem dla przyjaciół.   REGULAMIN PRACOWNI

Pracownia szkła artystycznego i witrażu

Działalność tej pracowni opiera się zarówno na podstawowych, dobrze kojarzonych formach pracy ze szkłem, czyli tworzeniem witraży jak i bardziej nowatorskimi metodami takimi jak fusing. Uczestnicy poznają wycinanie kształtów w szkle, tworzenie reliefów, barwienie. W czasie pracy ze szkłem powstają piękne formy użytkowe począwszy od prostych wisiorków, witrażowych zawieszek, aż po bardziej skomplikowane witraże, lampy, pudełka i inne formy użytkowe.
Uczestnicy zajęć ćwiczą się jednocześnie w cierpliwości, precyzji i wytrwałości w działaniu. Czas spędzony w pracowni szkła artystycznego jest wspaniałą okazją do relaksu, będącego jednocześnie aktywnym i kreatywnym.

REGULAMIN PRACOWNI

Pracownia ikonopisania

Pisanie ikon jest jednym z najstarszych sposobów obrazowania wizerunku świętych. Jednocześnie jest to niezwykła tajemnica obcowania na modlitwie z Bogiem. Nie jest to zwykła technika malarska, ale przede wszystkim przeżycie duchowe.
Zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w kursie pisania ikon. Adresowany jest on do przede wszystkim do tych, którzy chcą odnaleźć czy pogłębić w swoim życiu przestrzeń duchową. Uczestnicy poznają nie tylko podstawy merytoryczne ale i warsztatowe, rozpoczynając od historii, symboliki ikony, znaczenia kolorów i kształtów, anatomii ciała i budowy szat poprzez pisanie wizerunku świętego. Kursanci zostaną również zaznajomieni z techniką sporządzania medium, gruntowania czy wykonania szkicu i przenoszenia go na deskę.
Zajęcia w pracowni trwają 3 miesiące. Uczestnicy spotykają się raz w tygodniu. W ramach opłaty uczestnicy otrzymują wszystkie niezbędne do pracy materiały biurowe i malarskie (podobrazie, pigmenty, pędzle itp.)

Pracownia fotograficzna

W tej pracowni można poznać sztukę uchwycenia chwili zarówno nowoczesnymi aparatami jak i starymi, dobrymi technikami. Zapraszamy do tego, by zachwycić się dawnymi, klasycznymi formami wykonywania fotografii, czyli poznania czym jest naświetlanie zdjęcia, po co nam ciemnia i czym są negatyw i pozytyw. Oczywiście nie zabraknie pracy z nowoczesnymi cyfrowymi lustrzankami.