2018 rok przyniósł nam nowe wyzwanie jakim jest włączenie się w międzynarodową akcję Kilometry Dobra, której korzenie znajdują się w Polsce. Udział w tej dobroczynnej inicjatywie mogą zgłaszać organizacje z całego świata, a jej pomysłodawcą jest Robert Kawałko, prezes Polskiego Instytutu Filantropii. Postanowiliśmy do nich dołączyć.

Jaki jest cel kampanii? Zbiórka funduszy na określone działania danej organizacji. Oczywiście tak ogromne przedsięwzięcie nie może mieć dodatkowych atutów. Z pewnością nasz udział przyczyni się do budowania sieci wsparcia, każdego roku rozrastającej się, złożonej między innymi z organizacji, instytucji i osób indywidualnych angażujących się w akcję Kilometry Dobra. Będzie to również okazja do wzmocnienia naszej organizacyjnej strony - w końcu jest to ogromna akcja, a także o wzmocnienie współpracy organizacji społecznych, samorządów i biznesu. Oczywiście kampania integruje i mobilizuje również lokalne społeczności w działaniu dla wspólnego dobra. W ciągu ostatnich 4 lat do fundacji i stowarzyszeń trafiło już ponad 3,2 mln zł na realizację 130 projektów.
Na czym dokładnie polega akcja? Jak podaje oficjalna strona:

Chcemy pobić Rekord Guinnessa

Przez 3 miesiące organizacje pozyskują pieniądze wszystkimi dostępnymi metodami: poprzez zbiórki w centrach handlowych, szkołach i parafiach, przez strony internetowe, aukcje, koncerty, biegi charytatywne itp. Kampanii towarzyszy próba pobicia rekordu Guinnessa.

Konkurencją jest układanie ciągu monet o jednym nominale - stąd Kilometry Dobra. Monety przykleja się na taśmę klejącą, tworząc metrowe odcinki (to ułatwienie wprowadzili kilka lat temu Filipińczycy). Aby pobić obecny rekord należący od 2012 roku do Austriaków, potrzebujemy stworzyć szereg monet o długości 75,2 km. Taki szereg będzie mieć wartość ponad 3,3 mln zł.

Nie małe wyzwanie! My jako fundacja również dołączamy się do niej, oczywiście mając na horyzoncie konkretny cel, a jest nim wsparcie finansowe działania świetlicy dla dzieci i młodzieży, która powstała w murach naszej organizacji w 2016 roku i zrzesza we wszystkich swoich działaniach ponad 40 uczestników! Niestety, w lipcu tego roku kończą się fundusze z projektu. Świetlica okazała się być miejscem do którego lgną dzieciaki z okolicy – dzieciaki, których codzienność nie jest prosta i przyjemna, które często stają przed problemami dorosłych, dzieciaki do których często w szkole, na podwórku albo w domu przyklejane są etykiety „trudnych”. My widzimy, jak rozwijają skrzydła! Sprawa jest dla nas prosta – nie możemy i nie chcemy tracić tego, co udało się nam wszystkim wspólnymi siłami stworzyć. Nie tylko dzieci, ale my również potrzebujemy świetlicy. Dzieciaki dają nam wiele radości i motywacji do dalszego działania. Dlatego też podjęliśmy się udziału w akcji Kilometry Dobra wierząc, że będzie to połączeniem przyjemnego z pożytecznym - nie tylko dla nas, nie tylko dla dzieciaków, ale też dla lokalnej społeczności.

5. edycja Kampanii rozpocznie się 1 marca i potrwa do 3 czerwca 2018 r.

Zapraszamy więc wszystkich chętnych do włączania się w akcję po przez wolontariat, wsparcie finansowe, merytoryczne, promocję wydarzenia... bez względu na wiek, każdy znajdzie coś dla siebie! Wystarczą tylko serce i ręce gotowe do działania.

Wszelkie informacje na temat akcji i form wsparcia:
Eugeniusz Fick
tel. 698 748 548
Oficjalna strona organizatora: Kilometry Dobra

O akcji na naszej stronie:
16.01.2018       14.02.2018        29.03.2018        09.04.2018        09.04.2018         10.04.2018