Od października rozpoczęliśmy w fundacji kolejną przygodę z Czarnym teatrem. Projekt “Blaski i cienie w życiu i na scenie” realizowany dzięki funduszom Fundacji Banku Zachodniego WBK.

13939552_1172674402776391_7694685505920002088_nNowa inicjatywa łączy działania teatralne z poznawaniem historii. Projekt ma na celu zachęcenie grupy dzieci i młodzieży do rozwijania swojej wiedzy na temat najbliższego otoczenia i jego rysu historycznego. Jak jednak połączyć to z teatrem? Tu już uczestnicy wykażą się swoją kreatywnością. Poznając tajniki tej formy oraz aktorstwa i ruchu scenicznego, istoty muzyki i scenografii w spektaklu będą przedstawiali wybrane elementy historii.

Projekt trwa do czerwca 2017 roku. W ramach spotkań, odbywających się dwa razy w tygodniu, uczestnicy doświadczają ćwiczeń z dykcji, inscenizacji z rekwizytem i bez, improwizacji, ruchu scenicznego oraz tworzenia scenografii. Dodatkowo w ciągu całego cyklu odbywają się spotkania z historykiem i choreografem.

Instruktorem prowadzącym jest Dorota Drewa - absolwentka studium aktorsko-wokalnego oraz Terapii przez Sztukę, prowadząca poprzedni projekt “Czarny teatr”. Wspomaga ją Lucyna Munzer, która swym kunsztem i zmysłem plastyczno-technicznym wspiera grupę w zajęciach scenograficznych.   O projekcie na naszej stronie: 29.10.2016       06.11.2016        09.11.2016         23.11.2016         07.12.2016         05.01.2017