Program "Kocham Mądrze" to kompleksowa opieka obejmująca osoby niepełnosprawne oraz ich najbliższych z otoczenia - rodziców, rodzeństwo, opiekunów. Tak naprawdę skierowana jest głównie w ich stronę, ponieważ doskonale zdajemy sobie sprawę z jak wieloma trudnościami mierzą się każdego dnia, by usprawnić życie swoich niepełnosprawnych bliskich. Postanowilismy więc wyjść na przeciw tej potrzebie.

Nad projektem opiekę objęła Ania Migała - nasza specjalistka, psycholog, edukator, psychoterapeuta, artystka. Człowiek pełen pasji do życia. Sama zmagająca się z niepełnosprawnością, która w żaden sposób jej nie ogranicza. To dzięki niej nasze plany o dzialaniach z osobami niepełnosprawnymi nabrały kształtu.

Czym różnimy się od innych grup wsparcia? W ramach działania stawiamy ogromny nacisk na rozwój rodziców. Dążymy do tego, by uświadomili sobie, że niepełnosprawność ich dziecka może być dla nich rozwojem. Żeby dzięki chorobie swoje dziecka odkrył swój potencjał i nauczył się z niego korzystać. Przyjęcie takiej postawy wymaga długiej pracy rodzica, ale jest osiągalne.