TAKTOTU Juniorski Turniej Crossmintona za nami. Pierwszy - kwietniowy, z racji szkolnych strajków został odwołany. Jednak mimo tego w maju wystartowaliśmy z impetem! Jakie wyniki tej juniorskiej rywalizacji?

Jak podkreślają wszyscy zgodnie, to był naprawdę udany turniej. Frekwencja dizeci i młodzieży dopisuje, a obserwując na przestrzeni organizowanych już wydarzeń sportowych - rośnie z turnieju na turniej. To naprędza i napawa ogromnym optymizmem! W sobotę - 11 maja 2019 roku rywalizowało łącznie kilkudziesięciu młodych zawodniczek i zawodników z Katowic, Świętochłowic i Skawiny (woj. małopolskie). Niejednoktornie zawodnicy doprowadzali widzów, sędziów oraz swoich przeciwników do gorączowych emocji - zacięta rywalizacja, wyoski poziom umiejętności niejednokrotnie skutkowały trzysetowymi meczami. Z uwagi na liczbę zgłoszonych zawodników i wymiary sali sportowej, rywalizacja odbyła się przy użyciu lotek heli, odpowiednich do gry na krótkich dystansach.

Wyniki turnieju:

Dziewczęta - kategoria wiekowa U18:
I miejsce - Alicja GORCZYCA (Skawina)
II miejsce - Nicola KUFEL (Świętochłowice)
III miejsce - Ania GOŁĘBIOWSKA (Świętochłowice)
IV miejsce - Jasmina WOŹNIAK (Świętochłowice)

Chłopcy - kategoria wiekowa U14:
I miejsce - Wojciech BARAN (Katowice)
II miejsce - Michał TOMBIŃSKI (Katowice)
III miejsce - Oskar SONIK (Skawina) i Bartosz KUŹNIAR (Katowice )
IV miejsce - Adeep RAMZI (Katowice), Andrzej ZAKHARCZUK (Katowice), Juliusz MAŁKOWSKI (Katowice) i Wojciech SIEDLECKI (Katowice).

Specjalne podziękowania dla:
- Pana Łukasza Rusina za pomoc i zaangażowanie w organizacji turnieju;
- organizatorów turnieju: Zespołu Szkół i Placówek Nr 1 w Katowicach, Silesia Speeders w Katowicach i Fundacji Rodzin Polskich im. Św. Jana Pawła II w Świętochłowicach. Kolejny turniej już w sobotę 1 czerwca 2019 roku.